122. vuosikerta

Historialliselle Aikakauskirjalle Vuoden laatulehti -palkinto

Historiallinen aikakauskirja sai 26.10.2024 Vuoden laatulehti -palkinnon, joka jaettiin Helsingin kirjamessuilla nyt 19. kerran. Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry:n jakama jokavuotinen palkinto nostaa esiin laadukkaita kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtiä sekä muistuttaa niiden merkityksestä osana suomalaista yhteiskunnallista keskustelua.

Tänä vuonna laatulehden valitsijana toimi toimittaja Ruben Stiller, joka totesi palkintoperusteluissaan:

Suomi-tyhmistymisen keskeinen piirre on historiatajuttomuus. Zeitgeist voidaan kärjistetysti määritellä seuraavasti: aikahorisontti kutistuu somefiidin nokkeluuksien pikajuoksuksi ja reaaliaikaisen uutisoinnin spektaakkeliksi. Kaikki tapahtuu tässä ja nyt. Historiantaju banalisoituu itsenäisyyspäivän tyhjäksi hokemaksi sotaveteraaneista.
Historiallinen Aikakauskirja on älyllinen huokaus historiatajun kadottaneessa maailmassa. Tutkijoiden artikkelit eivät yritä mielistellä lukijaa — lehti ei popularisoi eikä yksinkertaista monimutkaisia asioita. Identiteetiltään Historiallinen Aikakauskirja on rehellinen tiedelehti, jonka artikkelit avautuvat myös maallikolle.
Kiitän lehteä mm. artikkelista ”Suomen eugeenisen pakkosterilisointipolitiikan alueelliset erot ja toimijoiden vaikutus 1935–1970”. Unohtamatta artikkelia ”Pyyteetön rakkaus, intohimoinen ystävyys – Miesten väliset suhteet 1700-luvun jälkipuoliskolla”.
Suomi tarvitsee tällaisia klikkauksista ja median yksinkertaistavista otsikoista vapaita alueita, joissa tutkija saa ajatella niin monimutkaisesti kuin kulloinkin on tarpeellista.

Tänä vuonna laatulehtikilpailussa oli uusi kategoria, Vuoden laatudigi -palkinto, jonka sai uudistunut Kirjailija-lehti. Lisäksi tuomari antoi kunniamaininnan lehdille Liikunta & Tiede, NO NIIN, Psykoterapia ja Tsilari.

Lehtiä kiitettiin monipuolisista ja yllättävistä näkökulmista, poikkitieteellisyydestä ja syventävistä näkökulmista. Liikunta & Tiede sai kiitosta siitä, että se syventää näkökulmaa liikuntaan ja urheiluun. ”Tätä olemme tavoitelleet. Sentit ja sekunnit ovat ohikiitävässä hetkessä tärkeitä. Liikunnan ja urheilun syvin olemus ansaitsee kuitenkin paljon enemmän”, kommentoi Liikunta & Tieteen toimituspäällikkö, liikunnan ja urheilun historian dosentti Jouko Kokkonen.

Kilpailuun osallistui 49 Kultin lähes 160 jäsenlehdestä.  Yleisö sai perinteiseen tapaan antaa netin kautta ääniä suosikkilehdilleen ja äänesti suosikikseen Karjalan Heimon, jota julkaisee Karjalan Sivistysseura.

Kultti ry:n puheenjohtaja Tuomas Rantanen oli ilahtunut, miten yhden hengen juryna toiminut Ruben Stiller oli edeltäjiensä tapaan poiminut esiin joukon hienoja lehtiä peilaamaan kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien monimuotoisuutta. Samalla Rantanen muistutti kulttuurilehtien ja kulttuurikentän ongelmista: usea lehti oli lakkautettu kuluneen vuoden aikana.

”Nyt jos koskaan median monimuotoisuuden turvaaminen vaatii poliittisen tuen ohella myös sitä, että aktiiviset kuluttajat äänestävät sen puolesta myös omilla kukkaroillaan”, totesi Rantanen, ja Ruben Stiller huomautti palkintotiedotteessa:

Kaupallinen media taistelee kuluttajien ajasta ja mainostuloista viihteellistämällä sisältöään. Perinteistä mediaa vaivaa hysteerinen elitismin pelko: kulttuurikritiikki kuihtuu ja älymystön ääni kuuluu vain kuiskauksena nurkasta. Tärkeintä on klikkausten määrä ja reaaliaikainen tulosten seuranta. Sivistys ei käy kaupaksi, eikä tuota klikkausjournalistisia tuotantoennätyksiä. Influensserien latteudet ja somekuplien kulttuurisotien poseeraukset tuottavat parempia lukuja. Suomi tyhmistyy halpojen spektaakkelien klikkauskarnevaaliksi.
Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehdet ovat vastalääke Suomen tyhmistymiseen. Ne eivät pelkää elitismin leimaa. Ne ovat moniäänisen ja älyllisen Suomen perusta. Sivistysihanne elää sittenkin: kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehdissä.

Kultti ry:n nettisivuilta löytyvästä uutisesta voit lukea lisätietoa palkinnosta.

Julkaistu kategoriassa:
Avainsanat:

Kirjoita kommentti





This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.